بازار سنگآهن در تسخیر قراردادهای سوآپ
پس از سال 2010 که سیستم قیمتگذاری پایه قدیمی سنگآهن ناگهان جای خود را به قراردادهای کوتاهمدت داد، قراردادهای سوآپ این کالا در بازار رواج بیشتری پیدا کرده است.
معدن و توسعه: پس از سال 2010 که سیستم قیمتگذاری پایه قدیمی سنگآهن ناگهان جای خود را به قراردادهای کوتاهمدت داد، قراردادهای سوآپ این کالا در بازار رواج بیشتری پیدا کرده است.
به گزارش متال بولتن، از آن زمان به بعد بانکها، شرکتهای تجاری و بازارهای بورس متعددی به این بازار که در سال 2008 توسط کریدیت سویس و دویچه بانک راهاندازی شده وارد شدند.
شرکتهای کارگزاری که به صورت سنتی در عرصه حمل و نقل قرارداد سوآپ سنگآهن فعالیت داشتند مانند کادرکسون، خدمات سرمایهگذاری حمل و نقل (Fis) و سیمپسون اسپنس و یانگ (ssy) از مشوقین فعال قراردادهای سوآپ سنگآهن محسوب میشوند. تعداد انگشتشمار دیگری از کارگزاران نیز مانند LDB و Spectron وارد این میدان شدهاند.
LDB میگوید: حجم واحد (Lot) افزایش یافته، اوایل در این بازار جدید دستاندرکاران آن فقط در حد تناژ یک هزار تن در هر ماه تا دو هزار تن در هر ماه (tpm) دادوستد میکردند، چون احساس میکردند که در معرض ریسک قرار دارند، اما حجم هر واحد سواپ سنگآهن هماکنون بهطور متوسط به 5000 (tpm) رسیده، بهطوریکه هر از گاهی حجم هر واحد معامله شده به 10 هزار tpm یا حتی 15 هزار هزار tpm نیز میرسد.
با توجه به اینکه سهولت (نقدینگی) و اطمینان در این بازار بالا رفته، دستاندرکاران به این نتیجه رسیدهاند که حجم هر واحد یعنی پنج هزار tpm عادی و معمولی است.
علاوه بر افزایش حجم و اندازه هر واحد معاملاتی، اطمینان و اعتماد بانکها و سرمایهگذاران نیز نسبت به دادوستدهای تامینی آتی در کل طول سال تقویمی بالاتر رفته و حجم بیشتری را در بازار خرید و فروش میکنند.
اخیرا تقاضا برای «قراردادهای بلندمدتتر» در آینده، بورس سنگاپور را وادار کرده که خدمات تهاتری سوآپ سنگآهن OTC خود را تا سال 2014 افزایش دهد. این توجه موجب شده که کارگزاران و شرکتهای تجاری سرمایهگذاری بیشتری در این زمینه در بازار انجام دهند.
شرکت کارگزاری GFI واقع در نیویورک در ماه اوت گذشته یک سکوی تجاری سوآپ سنگآهن را بهصورت تصویری (on-screen) راهاندازی کرده و این اقدام که از طرف GFI صورت پذیرفته، بازار را به شفافیت قیمتها نزدیکتر میکند.
از زمانیکه دویچه بانک و کریدیت سویس این تجارت را آغاز کردند، مجموعه دیگری از بانکهای بزرگ سرمایهگذاری، دفاتر خود را برای دادوستد چنین قراردادهایی تاسیس کردهاند.
گلدمن ساچه نیز که قبلا فعالیتی در این نوع بازارها نداشت از بهار گذشته در آن درگیر شده است.
بانک سرمایهگذار فرانسوی Natixis با خرید شرکت سوآپ سنگآهن قبلی اسکپترون اوایل امسال قرار است اولین سکوی تجاری سوآپ سنگآهن خود را راهاندازی کند که بهزودی تاریخ دقیق این راهاندازی مشخص خواهد شد.
در سال 2010 Standard chartered تجارت سوآپ سنگآهن را شروع کرد و اخیرا اعلام کرده که میخواهد فعالیت تجارت سوآپ سنگآهن را افزایش دهد، ضمنا اولویت جغرافیایی بانک که روی بازارهای اروپایی و آسیایی تمرکز دارد از لندن به آسیا تغییر پیدا کرده است.
بورس سنگاپور (اولین بورسی است که قرار است به سوآپ سنگآهن، خدمات تهاتری ارایه دهد) که هنوز حدود 90 درصد تمام فعالیتهای تجاری این قراردادها را (با وجود ارایه خدمات تهاتری از طرف بورس اینترکنتیننتال (ICE)، بورس کالای شیکاگو (CME)، خانه تهاتر نروژ و خانه تهاتر لندن) تهاتر میکند. در ماه اوت 2011 حجم تهاتر در بورس سنگاپور به بیش از 4 میلیون تن رسید که همین رقم در فوریه 2009 فقط 161500 تن بود.
این افزایش نقدینگی به بانکها این امکان را میدهد تا به بازارهای فیزیکی تجارت سنگآهن بیشتر دسترسی داشته باشند.
تجارت فیزیکی
دویچه بانک در دو سال گذشته یک میز تجاری سنگآهن فیزیکی را ایجاد کرده که در آن چند کارشناس از شرکت Metalloyed را بهکار گرفته است.
مدیرعامل دویچه بانک میگوید: این اقدام بانک به سمت تجارت فیزیکی سنگآهن حرکتی طبیعی و عادی بوده و حضور داشتن در تجارت سنگآهن فیزیکی در جهان یک مزیت است.
دویچه بانک به هر طریقی مصمم است که حضور فعالی در بازار نقد فیزیکی پر ازدحام داشته باشد که کار بسیار سختی است.
با توجه به اینکه شرکتهای بزرگی چون Trafigura و Noble سهم عمدهای از بازار را در اختیار دارند و تولیدکنندگان سهم زیادی از محصول خود را مستقیما به مشتریان میفروشند مشکل بتوان دید که بانکهایی مانند دویچه بانک کجای این بازار قرار خواهند گرفت.
دویچه بانک میخواهد خدمات کاملتری را به مشتریان خود ارایه دهد و در هر کجای این بازار که بتواند فعال خواهد شد. مثلا در نظر دارد، مستقیما سراغ کارخانههای فولادسازی و یا شرکتهای معدنی برود.
بازارهای سلف
بعضی از کارگزاران سوآپ نگران هستند که قراردادهای آتی در جهان مشتریان را از بازار سوآپ دور میکند.
دستاندرکاران بازار نمیخواهند نقدینگی را بین سلف و سوآپ تقسیم کنند و بهنظر نمیرسد که تا زمانیکه نقدینگی افزایش نیابد، قرارداد سلف در بازار رونق داشته باشد.