روند مبادلات فولادی صنعت فولاد ایالات متحده آمریکا در سال 2011
ایالات متحده آمریکا اقتصاد کاپتالیستی از نوع سرمایهداری انحصاری دارد. خصلت ویژه اقتصاد ایالات متحده آمریکا عبارت است از تسلط انحصارها در رشتههای مختلف که بر مبنای منابع طبیعی فراوان، زیربنای توسعه یافته، تولید انبوه و مصرف زیاد استوار است. تولید ناخالص داخلی ایالات متحده آمریکا با بیش از 13 تریلیون دلار، یعنی حدود 20 درصد تولید ناخالص جهان، دومین اقتصاد بزرگ جهان است.
ایالات متحده بزرگترین واردکننده و پس از آلمان و چین سومین صادرکننده بزرگ جهان است. کانادا، چین، مکزیک، ژاپن و آلمان، به ترتیب بزرگترین شرکای تجاری آمریکا هستند. آمریکا در دهه اخیر بزرگترین بدهی جهان را نیز بر شانه داشته است.
بزرگترین قلم صادراتی آمریکا تجهیزات و ماشینآلات برقی است، در حالیکه بزرگترین اقلام وارداتی به آمریکا اتومبیل است، اما بزرگترین محصول تولیدی آمریکا مواد شیمیایی است. این کشور همچنین در تولید برق، گاز طبیعی، و انرژی هستهای در جهان، رتبه نخست را دارد.
بیشتر چرخهای اقتصادی آمریکا متعلق به بخش خصوصی است، تا جاییکه بخش دولتی فقط 4/12 درصد تولید ناخالص ملی را سالانه باعث میشود. با این حال 75 درصد تولید ناخالص ملی محصول بخش خدماتی بوده، با اینکه تولیدات کشاورزی آمریکا حدود یک درصد تولید ناخالص ملی این کشور است، همین سطح تولید حدود 60 درصد کل تولیدات کشاورزی جهان را تشکیل میدهد.
بخش بهداشت و خدمات اجتماعی با داشتن 16 میلیون نفر شاغل، بزرگترین بخش اشتغال آمریکا را تشکیل میدهد. از لحاظ مجموع ساعات کاری در طول سال، آمریکاییها بیشترین تعداد روز در سال را کار میکنند، با این حال در مقایسه با کشورهای صنعتی دیگر، از نظر تولید بر حسب ساعات کاری آمریکاییها از برخی کشورهای اروپایی عقبترند.
در میان 50 ایالت آمریکا، از لحاظ درآمد سرانه، ایالت نیوجرسی در رتبه اول و ایالت میسیسیپی در رتبه آخر در مقایسه با ایالات دیگر قرار دارند نزدیک به 13 درصد آمریکاییان در زیر خط فقر تعیین شده توسط دولت فدرال قرار دارند و فاصله طبقاتی بین بالاترین و پایینترین اقشار جامعه آمریکا همچنان در حال افزایش است.
صنعت
پیشرفت صنعت در آمریکا از سالهای پس از جنگ داخلی با سرعتی سرسامآور آغاز شد، بهطوری که در سال 1914 ایالات متحده آمریکا با تولید 455 میلیون تن زغالسنگ بسیار جلوتر از انگلستان بوده و در آن سال به بزرگترین تولیدکننده نفت و مصرفکننده مس تبدیل شد.
این روند رشد و در کنار آن نابودی اقتصاد ژاپن، آلمان، انگلستان و فرانسه در دوره جنگ جهانی دوم، آمریکا را به یکهتاز میدان صنعت جهان تبدیل کرد. صنایع آمریکا در دهه 1990 با سیاستهای مالی، پولی و اقتصادی کلینتون رشد بیسابقهای کردند. میزان تولیدات صنعتی در سه ماه نخست سال 2000 از رشدی معادل 4/2 درصد نسبت به زمان مشابه سال 1999 برخوردار بوده است.
آمریکا با پشت سر گذاشتن دومین انقلاب صنعتی با محوریت فناوری اطلاعات در دهههای 1980 و 1990 بخش اصلی سرمایهگذاری خود را در زمینه تکنولوژی دیجیتال، الکترونیک و ارتباطاتی متمرکز کرد.
مهمترین تولیدات صنعتی آمریکا را فولاد، موتور وسایل نقلیه، نفت خام، تجهیزات هوافضا و ارتباطاتی تشکیل میدهد. هماکنون ایالات متحده آمریکا به لحاظ تولید نفت در رتبه سوم و به لحاظ تولید گاز در رتبه دوم جهان قرار دارد.
وضعیت کنونی صنعت فولاد ایالات متحده
بنا بر گزارش انجمن آهن و فولاد آمریکا میزان درآمد خالص صنعت فولاد ایالات متحده در سه ماهه دوم سال 2011 بالغ بر 716 میلیون دلار شد. بخش بزرگی از این رقم مربوط به پنج شرکت بزرگ فولادساز این کشور از قبیل AK Steel، شرکت Carpenter Technology، شرکت Commercial Metal، شرکت Nucor، شرکت Steel Dynamics و شرکت بزرگ US Steel است.
واردات
در ماههای می تا ژوئن سال 2011 در مقایسه با مدت زمان سال مشابه میزان واردات محصولات فولادی ایالات متحده با 7/8 درصد کاهش به 5/2 میلیون تن رسید. میزان واردات محصولات فولادی این کشور در ماه ژوئن 2011 بیش از 33 درصد بالاتر از حجم واردات سال گذشته است.
تراز تجاری ایالات متحده در صنعت فولاد
واردات محصولات فولادی ایالات متحده در چند سال گذشته با نوسانات بسیاری همراه بوده، در حالیکه روند صادرات فولادی این کشور ثبات داشته است.
در ماه ژوئن 2011 حجم مبادلات تجاری با کاهش قابل توجه 46/1 میلیون تنی همراه شد که 12 درصد کمتر از افت مبادلات در ماه می 2011 است. در مقایسه با تراز تجاری سال 2010، میزان مبادلات تجاری در ماه ژوئن سال 2011 تا 65 درصد کاهش یافت، همچنین حجم صادرات از ماه می تا ژوئن یک کاهش 2/4 درصدی را تجربه کرد، در حالیکه میزان واردات نیز 7/8 درصد کاهش یافت.
نرخ بهرهبرداری از ظرفیت تولید فولاد خام ایالات متحده بعد از طی دوران سقوط تاریخی خود در ماههای اخیر تا حدی متعادل شد. در ماه ژوئن نرخ بهرهبرداری از ظرفیت تولید فولاد خام حدود 2/76 درصد تخمین زده شد که در مقایسه با ماه می سال 2011 با کاهش همراه بود.
همانگونه که در نمودار مشاهده میکنید، میزان مصرف ظاهری فولاد در ایالات متحده در سال 2011 روند رو به رشدی را پیموده، بهطوری که در ماه ژوئن به کمتر از 8 میلیون تن رسیده، این در حالی است که میزان مصرف ظاهری فولاد در ایالات متحده در سال 2006 میلادی به بالاترین حد خود رسید و در سال 2009 میلادی و در بحبوحه رکود اقتصادی این میزان به 4 میلیون تن کاهش یافت که در سالهای اخیر کمترین میزان مصرف ظاهری فولاد در ایالات متحده است.
گزارش از: کمالالدین غفوری